Efter två tunga uddasmålsförluster i VM-finaler mot Ryssland och en lång pandemi är det svenska herrlandslaget återigen världsmästare i bandy och det för 13:e gången genom tiderna. Detta efter en tät och tight VM-final i Eriksson Arena, Åby, under söndagen mot ett Finland med en briljant Kimmo Kyllönen mellan stolparna

Sverige kopplade ett spelmässigt starkt grepp om den första halvleken och bosatte sig mer eller mindre på den finska planhalvan ju mer halvleken led. Det skulle dock dröja till den 27:e matchminuten innan Martin Landström snyggt kunde ge de blågula ledningen med 1-0. Glädjen blev dock inte långvarig. Mindre än tio minuter senare stack Finland upp i ett av få farliga anfall, men effektiviteten fanns där och Teemu Määttä kunde kvittera till 1-1.

Spelmässigt var det dock fortfarande Sverige för hela slanten och i slutet av halvleken kom utdelningen. Först kunde Joel Broberg se till att Sverige återtog ledningen på en hörnretur och med bara minuter kvar av den första akten kunde VM-skyttekungen Christoffer Edlund sätta 3-1, snyggt framspelad av Christoffer Fagerström.

– Det känns som att det står och väger lite första 20, 25. Vi låter dem ha lite boll, men sedan tycker jag verkligen att vi har momentum i matchen när de gör 1-1 egentligen. Då känns det verkligen som att vi ska sätta dit dem och att vi får 2-1 och 3-1 innan paus är ju jätteviktigt. Det tror jag är tufft för dem också, för de har aldrig riktigt hamnat i ett tvåmålsunderläge mot oss, säger lagkapten Martin Karlsson.

Den andra halvleken blev ett långt ställningskrig och den starka svenska defensiven såg konsekvent till att hindra farliga finska målchanser. Majoriteten av det som skapades var fortsatt svenskt, men Kimmo Kyllönen i det finska målet höll grannarna i öst kvar i finalen länge och väl. Det skulle dock inte bli några fler mål i matchen, utan Sverige tog hand om VM-pokalen för första gången på sex år.

– Det är väldigt, väldigt efterlängtat. Skönt att trycka till Finland också. De hade väl tre segrar mot oss på de senaste fem mötena. Vi var väldigt sugna på att sätta ner foten mot dem idag, men det är ju en jäkligt jämn match. Vi får aldrig in fyran som kan punktera matchen och då blir det ju läskigt när de får de där hörnorna i slutet. Det satt hårt inne, men det är väldigt efterlängtat att det är klart, säger kapten Karlsson, som därmed fick vinna karriärens första VM-guld på seniornivå.

Även förbundskapten Mattias Sjöholm fick bära guldmedalj runt halsen för första gången och var jublande glad över det.

– Det har varit en fantastisk vecka här nere och det här är en fantastisk dag för bandyn och för svensk bandy. Stort grattis till damerna som tog guldet och visade vägen på förmiddagen (tidiga eftermiddagen reds. anm.), så det har varit en fantastiskt fin vecka.

Det blir alltså dubbelt guldfirande för de svenska landslagen under söndagskvällen och där ska nästa match vinnas.

– Det är ju bankett som gäller och Ari (Holopainen, förbundskapten Finland) sa när vi tackade att de aldrig har förlorat en bankett, så nu är det väl upp till bevis där också, skrattar Martin Karlsson.

Matchfakta VM-final: Sverige – Finland (H)

Mål: 1-0 27’ Martin Landström (Martin Karlsson), 1-1 36’ Teemu Määttä (Emil Fedorov), 2-1 42’ Joel Broberg (hörna), 3-1 44’ Christoffer Edlund (Christoffer Fagerström).

Hörnor: SWE: 14 (0) FIN: 3 (0)

Utvisningar: SWE: 1×10 min FIN: 2×10 min

Publik: 1 946 personer, Eriksson Arena, Åby

Domare: Mats-Olof Gustafsson (HD), Andreas Lindvall-Victorsson, Andreas Jebsen Mikkelsen (AD), Mats Eriksson (4:e)

Missade du finalen? Se den i efterhand på SVT Play >>

Se hela intervjuerna med Martin Karlsson och Mattias Sjöholm nedan:

Foto: Romus Ramström

Text & video: Martin Gustafsson